Domov Dogodki ANTON KOROŠEC

ANTON KOROŠEC

21.03.2023 18:00

O dogodku:

Dr. Anton Korošec je bil najvplivnejši slovenski politik med obema svetovnima vojnama. Ob 150-letnici njegovega rojstva sta lani izšli kar dve monografiji. Knjigo, Anton Korošec, slovenski državnik kraljeve Jugoslavije, ki jo je napisal zgodovinar Andrej Rahten, izdala pa Cankarjeva založba, so pred dnevi predstavili v Tržaškem knjižnem središču.

(…) Urednik knjige Tine Logar je poudaril, da monografija obravnava obdobje, o katerem današnji Slovenci ne vedo veliko, ker so bili v času Titove Jugoslavije potisnjeni v ozadje številni predvojni liki. Rahtenovo delo ni le biografija najpomembnejšega med njimi, ampak je tudi kompletna slika Kraljevine SHS in konfliktnih odnosov med Slovenci, Hrvati in Srbi. (…)

Avtor knjige Rahten je povedal, da je Korošec pustil viden pečat v slovenski in tudi državni politiki (…) Korošec ima veliko zaslug za gradnjo slovenske narodne identitete. V njegovem času so v tedanji Dravski banovini nastale univerza, Akademija znanosti in umetnosti, slovenski radio, NUK in druge institucije. (…)

Aleksander Koren

(Iz Primorskega dnevnika, 24.3.2023)