Domov Dogodki EOS EIICIAMUS FORAS – SPODILI JIH BOMO

EOS EIICIAMUS FORAS – SPODILI JIH BOMO

15.11.2019 17:30

Znanstvena založba Annales ZRS, Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) in Tržaško knjižno središče v sodelovanju z Odsekom za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice Vas vljudno vabijo v petek, 15. novembra 2019, ob 17.30 na predstavitev monografije Štefana Čoka EOS EIICIAMUS FORAS -SPODILI JIH BOMO: Italijanska liberalnacionalna stranka v Trstu – 1882–1908.
Z avtorjem se bosta pogovarjala Gorazd Bajc in Jože Pirjevec.

O dogodku

Študija Štefana Čoka Eos eiiciamus foras – Spodili jih bomo o italijanski liberalnacionalni stranki v Trstu v obdobju 1882–1908 je še danes aktualna, saj piše o miselnosti, ki je v Trstu še prisotna. Tudi to je bilo slišati na petkovi predstavitvi Čokove študije (…).

Študija (…) je izšla pri založbi Annales Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru v sodelovanju s Slovenskim raziskovalnim inštitutom. Z njo je avtor dodal kamenček v mozaik zgodovine severnojadranskega prostora, je dejala predstavnica založbe Alenka Obid (…).

Jože Pirjevec se je zaustavil pri naslovu študije Eos eiiciamus foras – Spodili jih bomo, ki se nanaša na zahtevo istrskih romanskih obmorskih mest iz leta 804, naj frankovski vojvoda Janez izžene Slovane. (…)

Gorazd Bajc je v začetku podal kratek opis knjige, ki na 270 straneh sintetizira obsežno vsebino. (…) [Avtorjeve] navedbe so znanstveno podprte, hkrati pa je delo zelo berljivo, je dejal Bajc, ki se je v nadaljevanju pogovarjal s Čokom o nekaterih glavnih aspektih.
(…)

Ivan Žerjal
(Iz Primorskega dnevnika, 19.11.2019)