FOJBA

16.02.2023 18:00

O dogodku:

(…) Pisatelj Marij Čuk je v četrtek v Tržaškem knjižnem središču prvič predstavil delo, ki je ravnokar izšlo pri založbi Mladika. V širši kontekst sta ga postavila predstavnik založbe Martin Brecelj in zgodovinarka Marta Verginella, besedo jima je dala urednica Mladike Nadia Roncelli.

(…) »Roman ni le pripoved o zgodovinskem nasilju, ampak je tudi klic proti vsakemu nasilju,« je dejal Brecelj.

Zgodba pripoveduje o glavnem junaku Riku, ki je v fašističnem obdobju doživel družinsko tragedijo. Riko je imel možnost, da bi na začetku maja 1945 likvidiral dva krvnika svoje družine, a tega ni hotel storiti. (…) Ritem pripovedovanja je hiter, jezik je živ in suveren, med vsebino in obliko pa je avtor vzpostavil ravnovesje, je še izpostavil Martin Brecelj.

Zgodovinarka Marta Verginella je delo predstavila iz zgodovinskega vidika. (…) »Že sam naslov je zanimiv, saj avtor uporabi besedo fojba, ki ni nevtralna, ampak je politično manipulirana,« je dejala zgodovinarka. (…)

Eno izmed temeljnih vprašanj, ki si jih avtor postavlja, je, ali ima umetnost to moč, da presega vse zlo na tem svetu in človeka reši vseh spon. (…)

Urška Petaros

(Iz Primorskega dnevnika, 18.2.2023)