Domov Dogodki JANEZ BOGATAJ

JANEZ BOGATAJ

05.04.2023 18:00

O dogodku:

(…)

V Tržaškem knjižnem središču sta avtor in urednica založbe Maja Jug Hartman predstavila dela Gastronomija Slovenije, Praznična omizja, Hrana: najstarejše diplomatsko orodje, Štruklji, Pogače in Slovenska potica, ob listanju katerih se v hipu pričnejo cediti sline.

Kot je uvodoma obrazložil Bogataj, obsežno strokovno monografijo Gastronomija Slovenije sestavljajo štiri knjige, ki predstavljajo prav toliko makroregij Slovenije (Alpsko, Panonsko, Sredozemsko in Osrednjo), ki je sicer razdeljena na 24 gastronomskih regij. V njih je zbral 430 zgodb o regionalnih živilih, jedeh in pijačah ter 105 ilustracij in 28 reprodukcij krajin slovenskih slikarjev. (…)

Knjiga, ki v prvem delu pripoveduje o zgodovini kulinarične diplomacije od Celjskih grofov dalje, se zaključuje z navodili za slovenska ministrstva za ovrednotenje kulinarične dediščine ter z navajanjem raznih dobrih primerov. Avtor zatrjuje tudi, da je s pisanjem knjig veliko stereotipov, ki veljajo na gastronomskem področju, postavil na trdna strokovna tla. (…)

Na Švedskem je bila lani za najboljšo knjigo o prehrani na svetu izbrana ravno Gastronomija Sredozemske Slovenije, ki opisuje jedi in pijače tudi z območij Furlanije – Julijske krajine.

Mch

(Iz Primorskega dnevnika, 8.4.2023)