Domov Dogodki LEVA SREDINA IN TRŽAŠKI SLOVENCI

LEVA SREDINA IN TRŽAŠKI SLOVENCI

19.02.2020 18:00

Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček in Tržaško knjižno središče Vas vljudno vabita v sredo, 19. februarja 2020, ob 18. uri na predstavitev knjige Rafka Dolharja
LEVA SREDINA IN TRŽAŠKI SLOVENCI.
Z avtorjem se bo pogovarjal Sandor Tence, sodelovala bosta Igor Švab in Ivo Jevnikar.

O dogodku

Med nekdanjo in sedanjo politiko zeva globok prepad, je bilo slišati v sredo v Tržaškem knjižnem središču ob predstavitvi knjige Slovenci in leva sredina. Gre za ponatis pričevanja nekdanjega občinskega svetnika Slovenske skupnosti Rafka Dolharja o delovanju prve levosredinske mestne uprave, ki je v Trstu zaživela v drugi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ponatis je v okviru zbirke Beli priročniki omogočil krožek Virgil Šček. Prvič je knjiga v dveh delih izšla med letoma 1995 in 1997.

Kot je uvodoma dejal Ivo Jevnikar, je šlo tedaj za prelomno desetletno dogajanje, ki je močno zaznamovalo tržaško politiko. Spomnimo: tržaški mestni svet je vse od časa Avstro-Ogrske desetletja neprekinjeno obvladoval italijanski liberalno-nacionalni tabor, tedaj pa so mestno oblast s Krščansko demokracijo prvič vodili tudi socialisti. Prav šokantno je za velik del tržaške javnosti pomenilo dejstvo, da je tedaj odborniški resor dobil Slovenec Dušan Hreščak, v koaliciji pa je bila tudi Slovenska skupnost, ki jo je v občinskem svetu predstavljal ravno Dolhar.

(…)

(ak)
(Iz Primorskega dnevnika, 21.02.2020)