Domov Dogodki MARINE (razstava)

MARINE (razstava)

06.12.2019 18:00

Tržaško knjižno središče Vas vljudno vabi v petek, 6. decembra 2018, ob 18. uri, na otvoritev razstave Deziderija Švare MARINE.
Razstavo bo predstavila Jasna Merkù.

O dogodku

Tržaško knjižno središče je v petek zvečer gostilo odrptje razstave enega izmed najbolj vidnih likovnih umetnikov našega prostora, Deziderija Švare. Rojen v Ricmanjih, se je že kot otrok in mladenič navdušil nad prostranostjo morja. Njegova 81. samostojna razstava nosi naslov Marine, v središču katere se pojavi ravno motiv obzorja.
Po besedah umetnice Jasne Merkù, ki je predstavila gosta večera, Švarovo umetniško ime izraža hrepenenje. Povedala je, da, če so meje tiste, ki ločujejo, obzorje predstavlja neskončnost. Idealizem in romantična kultura sta bili posebej pozorni do te metafizične razsežnosti. Kot ljudje sicer spadamo v fizični prostor, vendar duševni prostor, ki ga v umentikovem dojemanju ponazarje obzorje, presega meje slednjega. Utemeljila je tudi, da vizija obzorja predstavlja naš pogled v bodočnost oziroma svetlobo – nagovarja nas s pozitivno naravnanostjo.

(…)

(ave)

(Iz Primorskega dnevnika, 08.12.2019)