Domov Dogodki NEDALEČ

NEDALEČ

31.01.2023 18:00

Ne predolge ne prekratke. Zgodbe, ki jih je napisal Alex Kama Devetak, povedo vse, kar je treba povedati.

Tako se glasi utemeljitev nagrade Festivala mlade literature urška 2021 goriškemu avtorju, ki je svoje kratke zgodbe ravnokar spremenil v knjigo. Njegov prvenec, Nedaleč, je oktobra lanskega leta izšel v Ljublajni, v Trstu pa je o knjigi prvič spregovoril pretekli torek v prostorih Tržaškega knjižnega središča (TKS). Duhovit in živahen pogovor s »pesnikom, ki se skriva za prozo« je vodila Erika Fornazaric. »Aliteracije, rime, personifikacije … Tvoje zgodbe so zelo lirične, zakaj si zapustil pesništvo za prozo?«, ga je vprašala. »Ker so mi večkrat rekli, da so moje pesmi preveč prozne,« se je glasil Devetakov odgovor. (…)

Nedaleč se odvija nekje na območju od tržaške obale vse do notranje Slovenije, v njej se s knjižnim jezikom prepleta mešanica več narečij. Seveda je tako kot v vsaki zgodbi v njej prisotna ljubezen, ki jo je avtor skušal predstaviti čim bolj realistično. (…)

Nedaleč pa je tudi knjiga, ki te prizadene. V njej najdemo izredno boleče teme. »Včasih mora književnost udariti. Mora biti jasna, njena vloga je tudi ta, da zaboli, ko nam postavlja vprašanja o naši družbi,« meni mladi avtor. (…)

Eva Skabar

(Iz Primorskega dnevnika, 7.2.2023)