Domov Dogodki PONOVNO ZDRUŽENI V TUJINI

PONOVNO ZDRUŽENI V TUJINI

17.12.2022 11:00

O dogodku:

V Tržaškem knjižnem središču je založba Mladika v soboto, 17. decembra, predstavila svojo najnovejšo knjigo, in sicer spomine dr. Antona Komotarja Ponovno združeni v tujini.

Gre za sedmo knjigo iz zbirke Zapisi iz zdomstva, ki jo ureja Ivo Jevnikar, posvečena pa je pričevanjem, razmišljanjem in spominom rojakov po svetu. Knjigo je uredila zgodovinarka, publicistka in knjižničarka Helena Janežič iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, spremni esej Čas negotovosti in čas upanja pa je prispevala zgodovinarka in bivša ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Anton Komotar (Vrhnika, 1912 – Stuttgart, 2007) je bil odvetnik in notar na Vrhniki, vojni čas pa je povsem spremenil tok njegovega življenja. Nasprotoval je revolucionarnim načrtom in ob koncu vojne emigriral. Že med vojno ga je zaneslo tudi v Trst in Rim, kjer je bil med drugim zaprt v zaporu v Ulici Tasso. V Trstu je po vojni eno leto delal kot prevajalec in časnikar na radiu, ko pa je po tveganem begu iz Jugoslavije dobil k sebi ženo in prva dva otroka, se je izselil v Argentino, nato v Urugvaj, Švico in Nemčijo.

O knjigi sta spregovorila urednica Helena Janežič in Ivo Jevnikar, sodelovala pa sta tudi Komotarjeva sinova Tony iz ZDA in Radko iz Švice.