Domov Dogodki POSMRTNI BOJ

POSMRTNI BOJ

12.12.2019 18:00

Slovenski klub in Tržaško knjižno središče Vas vljudno vabita v četrtek, 12. decembra 2019, ob 18. uri na predstavitev zbirke Tomaža Šalamuna POSMRTNI BOJ.
O pesniku bosta spregovorila njegova hčerka in ilustratorka zbirke Ana Šalamun in njegov prijatelj, pesnik Miroslav Košuta.

O dogodku

Bolje bi se morali zavedati, da je Tomaž Šalamun tudi tržaški pesnik, je na predstavitvi njegove posthumne zbirke Posmrtni boj opozoril njegov pesniški kolega Miroslav Košuta. Na Trst je bil Šalamun (1941–2014) zelo navezan, to je bilo mesto, v katerem se je rodila njegova mama Dagmar Gulič – Nanuša, iz bližnjega Kopra, kjer se je družina ustalila, je rad zahajal v Trst, Tržačanka (Barkovljanka) je bila njegova prva ljubezen, Trstu je posvetil marsikateri verz (in na primer pesem Acquedotto), v njih so tudi imena iz tega prostora, s katerim je vezi ohranjal tudi tako, da je kot študent v Ljubljani obiskoval dogodke Kluba zamejskih študentov; Košuta se ga na primer spominja na srečanju, na katerem so gostili pisatelja Borisa Pahorja, ki je predaval o narečni poeziji Marije Mijot. Takrat nismo še pričakovali, da nam bo ta lep mulc zrasel čez glavo, je dejal Košuta.
(…)
Ilustratorka in oblikovalka Ana Šalamun je likovno opremila štiri očetove pesniške zbirke, Posmrtni boj pa je bilo nedvomno najtežje delo. Tomaž Šalamun je bil takrat že hudo bolan, ona ga je vsak dan obiskovala in si po njegovem nareku zapisovala verze in prebliske. Opremila jih je z živobarvnimi kolaži in ilustracijami, knjigo je izdala založba Miš.
(…)
(pd)

(Iz Primorskega dnevnika, 14.12.2019)