Domov Dogodki POTOVANJE PO NEZNANIH POTEH TRŽAŠKOSTI IN GRADNIKOVE POEZIJE

POTOVANJE PO NEZNANIH POTEH TRŽAŠKOSTI IN GRADNIKOVE POEZIJE

23.01.2020 17:00

Tržaško knjižno središče in Založba Mladika v sodelovanju s SLORI-jem,
Univerzo v Novi Gorici in Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm Vas vabita
v četrtek, 23. januarja 2020, ob 17. uri na predstavitev knjige Ane Toroš
POTOVANJE PO NEZNANIH POTEH TRŽAŠKOSTI IN GRADNIKOVE POEZIJE.

Avtorico in knjigo bo predstavila Megi Rožič.

O dogodku

(…)

Četrtkovo srečanje (v TKS) je bilo posvečeno Gradnikovemu odnosu s Trstom. Glavna gostja je bila dr. Ana Toroš, ki je predstavila svojo monografijo Potovanje po neznanih poteh tržaškosti in Gradnikove poezije. Knjiga, ki jo je izdala založba Mladika, je nastala po skoraj dvajsetih letih raziskovalnega dela in je nadgradnja dveh predhodnih avtoričinih del, posvečenih Gradniku in tržaški poeziji (…) Avtorico je predstavila Megi Rožič.
Prispevki se osredotočajo na večkulturnost in večjezičnost na Tržaškem in Goriškem zlasti v prvi polovici 20. stoletja. V prvem delu se avtorica posveča primerjalni analizi slovenske in italijanske poezije o Trstu in tržaški tematiki, v drugem delu knjige pa najdemo vpogled v manj znani del Gradnikovega življenja in dela v odnosu s Trstom ter izvenevropskim prostorom – Argentino in Indijo.
Toroševa je povedala, da je v sklopu svojega raziskovalnega dela dobila vpogled v del zapuščine Alojza Gradnika, s pomočjo katere je rekonstruirala njegovo dediščino v Trstu. V zapuščini je namreč naletela na zelo dragocena pisma, ki jih je pesnik pisal sestrični Mariji Samar v Trst. (…) gre za 140 pisem, datiranih med letoma 1937 in 1944, napisanih v italijanščini. (…)

(ave)
(Iz Primorskega dnevnika, 25.01.2020)