Domov Dogodki RAZPOTJA 49: Fašizem

RAZPOTJA 49: Fašizem

14.03.2023 18:00

O dogodku:

V Tržaškem knjižnem središču je na pobudo Slovenskega kluba in Založništva tržaškega tiska beseda tekla o posebni izdaji, tematski številki 49 revije Razpotja, ki nosi naslov Fašizem. V gosteh sta bila člana uredniškega odbora Miha Kosovel in Luka Lisjak Gabrijelčič, ki sta se fašizma lotila v pogovoru z Jernejem Ščekom. (…)

Kosovel je svoje razmišljanje začel pri revijah, ki v zadnjih 15 letih druga za drugo umirajo. »Našo revijo smo zato spremenili, da ni bila več za ozki krog piscev in bralcev, to je za krog ljudi, ki podobno mislijo, pač pa prostor, kjer bi se različni ljudje srečevali, štiri krat letno. Druži jih tema oz. problem, ki ga je treba razumljivo obdelati,« je pojasnil poslanstvo Razpotij. Vsaka številka je zajetna, zaobjema intervjuje, komentarje, literarne vodiče in esejistke tekste. »Razpotja obravnavajo vprašanja, ki se jih loteva javnost in o katerih se želimo zamisliti in ponuditi prostor ljudem, ki izhajajo iz različnih perspektiv in imajo različna mnenja o njih. Hkrati odpiramo prostor bralstvu in torej diskusiji. Naš cilj je namreč, bralcu ponuditi članke iz različnih perspektiv,« je dodal Gabrijelčič in namignil, da je revija kot nek album – članki so napisani vsak zase, a vendar sledijo rdeči niti in so v dialogu med sabo. (…)

Tokrat lahko v reviji preberemo zapise Renata Podberšiča ml. o odnosu med italijanskim fašizmom in judovstvom, Branka Marušiča o dveh Mussolinijevih obiskih na Primorskem, Saše Hajzler o fašizmu in antifašizmu, Johna Ganza o trumpizmu in še nekatere prispevke, ki ponujajo soočanje s preteklostjo. Revija je bogata tudi z drugimi vsebinami in jo je mogoče dobiti v TKS.

Sara Sternad

(Iz Primorskega dnevnika, 17.3.2023)