Domov Dogodki SODOBNE TRŽAŠKE PESNICE

SODOBNE TRŽAŠKE PESNICE

18.09.2020 19:00

Založba Mladika in Tržaško knjižno središče Vas vljudno vabita v petek, 18. septembra 2020, ob 19. uri na predstavitev knjige Vilme Purič SODOBNE TRŽAŠKE PESNICE.
Ob avtorici bosta prisotni Irena Novak Popov in Nadia Roncelli.

 

O dogodku

Založba Mladika in Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm sta v petek zvečer v Tržaškem knjižnem središču TS360 predstavila novo knjigo tržaške literarne ustvarjalke Vilme Purič. Z avtorico in njeno sogovornico, profesorico in literarno zgodovinarko Ireno Novak Popov, se je pogovarjala urednica založbe Nadia Roncelli.

Monumentalno delo Tržaške sodobne pesnice, osnovano na znanstvenem pristopu, je nastalo na osnovi doktorske disertacije, ki jo je Vilma Purič zagovarjala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Avtorica se je na več kot 300 straneh sprehodila skozi razvoj ženskega pesništva v Trstu in pesništva slovenskih pesnic v Italiji v drugi polovici 20. stoletja. V ospredje je postavila 27 pesnic, od katerih šest italijanskih, in jih umestila v časovni in prostorski okvir, obravnavi njihovih del in dojemanja pesniškega sveta pa dodala še vprašanja in probleme, vezane na tržaško literaturo, ter tako omogočila vzporejanje slovenske in italijanske literarne ustvarjalnosti v Trstu.

Vrednost in odličnost te obsežne monografije je pohvalila tudi Irena Novak Popov, ki je nastajanju dela sledila od vsega začetka kot mentorica. »Delo Tržaške sodobne pesnice je odlično strukturirano, saj pelje od splošnega k posameznemu, zelo kakovostna in z informacijami bogata pa sta tudi uvod in sklep. Vilmina knjiga je ena boljših doktorskih disertacij, ki so v zadnjih letih nastale na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani. V njej je razviden bodisi avtoričin strahoten napor obvladati neizmerno količino gradiva bodisi njena izjemna organizacija in strokovnost.«  (…) je izpostavila literarna zgodovinarka.

(…)

(Mateja Počkaj)
(Iz Primorskega dnevnika, 20.09.2020)