Domov Dogodki SREČANJA … doma in po svetu, o svobodi, identiteti, manjšinah

SREČANJA … doma in po svetu, o svobodi, identiteti, manjšinah

20.12.2022 18:00

O dogodku:

»Ne gre za politiko, gre za ljudi,« je zapisal Bojan Brezigar v uvodu svoje najnovejše, doslej najbolj osebne knjige z zgovornim naslovom Srečanja … doma in po svetu, o svobodi, identiteti, manjšinah, ki je izšla pri Založništvu tržaškega tiska. Nanašal se je na Arabce in Perzijce, ki jih je srečal v Isfahanu leta 2009. Ljudje so namreč sestavni del doživljanj (…).

Knjigo, ki je po besedah avtorja neke vrste popotniško paberkovanje po spominih, so v torek predstavili v Tržaškem knjižnem središču na Trgu Oberdan. »Večkrat se je znašel na pravem mestu v pravem trenutku, « je avtorja in knjigo predstavil odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak, »povsod pa ga je vodila želja po spletanju novih odnosov in spoznavanju drugega.« (…)

Delovne obveznosti in osebna želja po spoznavanju sveta so ga ponesle v bližje in daljne kraje, od Rima do Washingtona, od Severne Irske do priljubljene Katalonije. Povsod ga je in ga še danes spremlja dvojna identiteta Slovenca, ki se je rodil v Trstu v času Svobodnega tržaškega ozemlja in odraščal ob meji. (…)

Srečanja, ki jih je doživel s predstavniki institucij na raznih koncih sveta, so večkrat potekala v interesu Slovencev v Italiji, za katere trdi Brezigar, da imajo dobro stopnjo zaščitenosti. Slednjo so si sicer izborili s trdim in doslednim prepričanjem v svoje pravice. (…)

Valentina Sancin

(Iz Primorskega dnevnika, 22.12.2022)