Domov Dogodki TANJA MLAKAR: Klošarka z Miklošičeve, Vsiljivka v družini, Onkraj mavrice

TANJA MLAKAR: Klošarka z Miklošičeve, Vsiljivka v družini, Onkraj mavrice

26.01.2023 18:00

O dogodku:

V četrtek, 26. februarja 2023, je bila v večernih urah v Tržaškem knjižnem središču lepa knjižna predstavitev, na kateri je urednica založbe Družina Manica Ferenc predstavila dela slovenske pisateljice Tanje Mlakar. Ni šlo torej samo za predstavitev njenega romana Klošarka z Miklošičeve, ampak za pogovor z avtorico, ki je razkrila veliko o tem, kako njena knjižna dela nastanejo. (…)

Vsiljivka v družini je osebna pripoved avtorice o težkem življenju z mamo, ki je zbolela za Alzheimerjevo boleznijo in je odločitev avtoričine družine, da bodo sami skrbeli zanjo, globoko spremenila življenje vseh. (…)

Roman Onkraj mavrice Tanje Mlakar namreč govori prav o staranju, sprejemanju dejstva, da se na stara leta vse spremeni, a vseeno avtorica pove, da “ne moreš spremeniti preteklosti, izgubljenih priložnosti, odnosov … lahko pa jih sprejmeš, jim daš ime, jih pobožaš, se ob njih zjočeš ter jih nato z blagoslovom na ustih izpustiš”. (…)

Prav avtoričina človečnost, toplina je bila povod za vsakodnevne pogovore s klošarji in tako je nastal roman Klošarka z Miklošičeve. Tanja Mlakar je lepo spregovorila o ljudeh, ki pristanejo na cesti, povedala je, da so nekateri iz urejenih družin, a pristanejo kot brezdomci na dnu družbe …

(…)

JUP

(Iz Novega glasa, 2.2.2023)